HUSFÖRHÖR

På grund av " församlingarnas okunnighet"  beslöts 1596  på Uppsala möte att prästerna skulle "visiterom kring om hela landet hvar i sin socken" och kyrkolagen 1686 bestämde att det skulle ske "årligen rotevis". 1765 blev det till och med straffbart att inte gå på husförhör.den ordningen upphävdes 1888 men först 1894 ersattes husförhörslängderna  av de sk församlingsböckerna.

På en unik skiss av Kilian Zolls från 1850-talet kan man se ett småländsk husförhör.

prästen står mitt på golvet och förhör några barn, medan klockaren sitter vid ett bord och sköter husförhörslängderna och bönderna och deras fruar är för tillfället åskådare.

Många har nog hört talas om gamla tiders husförhör där prästerna fick en massa olika fyndiga svar på sina frågor för att inte tala om husförhörskalasen med överflöd av mat och dryck. Men att gå på husförhör skulle inte vara detsamma som att gå på kalas ansåg man och på 1740-talet utfärdades en kunglig förordning mot sånna avarter.Förbudet hjälpte föga och den gård som stod på tur att ta emot präst och rotefolk satte en ära i att alltid ha nåt gott att bjuda på i mat och dryckesväg.först när kaffe börjades användas dagligdax gick man över till "husförhörskaffe". Men då skulle det förstås vankas vetebröd och sju sorters kakor till.

 

 

HUSFÖRHÖR I OPPSJÖ DELSBO

Det här fotografiet är taget vid ett husförhör hos "Lassas" i Oppsjö Delsbo den 14 November 1915. Fotografen är äldsta sonen på gården, Lassas Lars Ohlsson 17 år gammal.

Även den här gången sattes kaffebestyren högt med allt vad där till hörde av olika slags bakverk. Det var så viktigt att husmor i gården Lassas Marget hade kallat på Snekcar-Ingre i Källeräng till hjälp. Hon var hustru till riksdagman Jon Jonsson i Källeräng. ( HT:S blivande redaktör)Och särdeles skicklig i sådana sammanhang.En av sönerna på gården var 12 årige Lassas Olle som långt senare berättade om husförhöret. Först hade prästen ropat upp namnen på alla som bodde i Oppsjö och byarna runtomkring. Till Oppsjö husförhörslag hörde utom Oppsjö även stenbo, Sala, Vallsta och Källsjö. In och ut-flyttningar antecknades. Sedan blev det förhör i bibliskan och då var det som att sitta i skolbänken.Det hörde till traditionen att alla som nyligen gått och läst skulle delta i förhöret annars var det frivilligt.Den som kunde svara allra bäst på frågorna  var Bäckar-Kare eller Sjurs-Kare ( Karin Jonsson) som hon då kallades.Hon kunde katekesen utantill.Den här gången var det då gården Lassas som  stod på tur att ha husförhöret och efteråt fick alla ställa upp sig ute på bron eller nedanför när Lars som börjat fotografera tog ett fotografi.

För er som vill ha namnen på alla -hör av er!