FAMILJEN IGGLUND I GRÅA FÄRILA

Nils Erik Igglund f 1810 var gift med min farfars mormors moster margareta Isacsdotter Stener f 1812.

Nils Erik var mjölnarson från yg i Färila Hälsingland . Föräldrarna hette Per Igglund f 1783 och kristina Klang f 1780.

Nils Erik  gifte sig med bondedottern Margareta Stener i "Gråa" som hemmanet kallades i Valla Färila.Margaretas föräldrar var  Isac Stener , bonde och nämdeman f 1784 Valla Färila samt Anna pehrsdotter f 1785 Ygsbo Färila.

Isac Stener lämnade jordelivet i tvinsot 1832 och efterlämnar hustru samt 6 döttrar.

Den enda sonen paret fick  var  Isac f 1819 död samma år.

När Nils-erik viger sig med Margareta ,äldsta dottern av dom sex blir han bonde i Gråa som hemmanet kallades.

Nils Erik blev med tiden rik och mäktig med mycket inflytande i Färila.han blev pamp och sockenskrivare och nämdeman .Han höll både sitt eget och annat folk i respekt.

Det säjs att grannarna knappt toldes ha nattvard för det föll inte NE på läppen.

Legofolk skulle arbeta inte sitta och smörja kråset.Höll grannarna nattvard ville väll hans daghjon ha samma förmåner. Det dög ej.

På äldre dagar påstods det att NE gjort sig skyldig för nåt fuffens som nästan höll på att få honom till tinget,det var det nesligaste som kunde hända honom!

Så började NE:s hälsa vackla så det blev bestämt att han skulle uppsöka doktorn som bodde i Järvsö men som någon gång om året kom på besök till Färila.Denna gång hade doktorn mottagning i ol-Måns hos Igglunds tjocka släkt.

Eric Månsson i "Isacs" skulle följa sin svåger.Komna ut på älven i strömmen hoppade NE i.

Eric Månsson fick tag i rockkragen för att dra upp honom,då vände sig NE om och sa:"ska du släppa eller följa med?"

Eric Månsson släppte taget.

Jonas  Lind skrev i sin almenacka 1862: 27/6 "Hoppa Nils Erik i Älfen!." 2/7  " flöt Nils Erik opp!!"

 

Eric Uhr såg en konstig syn vid älven på detta ställe en gång.En varelse som simmade oerhört snabbt,en näck eller sjönymf eller dyl-nåt onaturligt alltså!.

Johan Lindeman , en yngling på den tiden hade varit på  sörsia en kväll och genade över gråatäkterna på hemvägen.När han passerade mellan häbrena på Gråa mötte han NE i kvällsdunklet-en döing!Denna hemska upplevelse fick honom att sova på golvet inne hos föräldrarna på natten och Johan stod fast vid sin syn under återstoden av sitt liv.

 

Efter den händelsen spökade det i Gråa under en hel mansålder.Det var stora spöken, små spöken.Ingen ville söka nattlogi i Gråa.När Igglundarna gett sig av och bosatt sig på borrgården i Ljusdal stod den vackra gården öde och tom i många år.

 

i början av 1900 köpte fris-Jonas från Föne Färila Gråa.

Det bedrevs skola där några år men lärarinnan Hanna Willman som måste bo i gården kunde inte bo kvar.Halvt skrämd från vettet sprang hon mitt i nätterna  till granngården och sökte skydd.Det tassades och det gicks.dörrar öppnades och stängdes.värre och värre blev det.En natt låg en stor svart hund med brinnande ögon under bordet och en natt slängdes en eldgaffel osv osv.spökena var kollosalt vitala och avancerade i Gråa.

 

Maria Sandström och hennes mor såg en skjuts vid Gråa en gång,den stannade vid stora trappan.det frustade eld ur hästarnas nosar och en liten gubbe på kuskbocken körde spannet-Nils-erik!!

 

Ungdomar som varit på frälsningsarmémöte såg en natt ett eldklot rulla efter takåsen på Gråa och åka iväg med ett fräsande!

 

På somrarna hyrde ägarna ut gården till sommargäster och lantmätare brukade bo där till och från.

Det säjs att pengar i mängder senare hittades i stenfoten samt i en gammal sidenväst på tredje vind.

Spökerierna tog slut en sommar när en assessor eller lektor Löwenhilm bodde där och läste frid över dom osaliga andarna.

 

Nils-Erik och margareta fick tillsammans 5 barn:

Per Igglund        1836-1885   självmord

Isac Igglund      1837-1895    hepatit

Kristina Igglund  1839-1922    ålderdom

Anna Igglund      1841-1842    kikhosta

Anna Igglund      1845-1902    slaganfall

 

Per Igglund f 1836 gifte sig i Järvsö med Clara Amalia Moberg f 1845.Dom fick massor av barn och Per jobbade som handlare i Järvsö. 1881 flyttar hela familjen till Uppsala där Per fortsätter som handlare.1885 begår han självmord genom hängning.Frun bor kvar på kornhuset 5 i Uppsala med sina barn samt att bla svågern Isacs barn bor där när de studerar.

 

Kristina Igglund f 1839 gifter sig med bonden och kyrkvaktaren Måns Olsson f 1836.

Kerstin och hennes make får flera barn och lever ensam sedan maken gått bort 1906.

 

Isac Igglund f 1837 gifter sig med Kerstin Persdotter f 1846 och får flera barn med henne.

1837 brann kyrkan i Färila ned och samma år föddes 5 gossebarn som sedan blev bönder i valla by färila.endast en av dessa hann bli 70 år men under deras livstid regerade dom över ett markområde som var större än någon socken i Skåne säjs det.Mäktigast var grå-isac Igglund.Han köpte hemman och skogsskiften i skogsavverkningarnas begynnande guldålder.Om Isac i Gråa hette det "På andra sidan elfen,där bor en skogspatron.Han heter isac Igglund och har en million".Hans mamma och syster Anna bor med honom och hans familj i Färila. 1895 går isac bort och hustrun och barnen köper borrgården i Ljusdal och flyttar dit 1896.hustrun tituleras kapitalist men allt försvann kanske i krygerkraschen senare.

Kommentarer

04.09.2022 16:26

Maria Johansson

Hej ! Jag heter Maria och bor i Sveg. MIn farmor hette Ester Igglund. kan du maila mig jag skulle vilja ställa några frågor.

02.12.2019 19:24

Hanna Lagerkvist

Hej! Så roligt att läsa din text! Jag har många frågor och undrar om du skulle kunna maila mig så att jag får möjligheten att ställa dem till dig.

08.12.2019 12:30

Susanne

Du kan Maila mig på susannelotus@gmail.com så får vi se om jag kan svara på dina frågor /Susanne