SORGA-FÄRILA

TORPET SORGA I FÄRILA

 

 

 

Namnet på torpet kanske kommer sig av att det i dess närhet var en galgbacke längre tillbaka.

 

Färila hembygdsförening berättar att sista gången någon avrättades vid galgbacken i Sorga var antagligen 1674. I Färila kyrkas kassabok står det att bödeln som verkställde avrättningen , fick en ersättning på 8 daler för att han halshögg Gammel-Anna ( Finska) och Back-Ella i Föne.

Dom brändes sedan på bål på galgbacken i Sorga efter avrättningen.

Enligt en sägen så har platsen fått sitt namn efter en tragisk händelse på13-1400 talet då sorga var en fäbod med annat namn.En kväll kom korna tillbaka till vallen men inte skojäntan.Det blev skallgång men flickan hittades  inte någonstanns och vid ett större uppbåd så gick  hennes fästman Gunder från Yg  hela vägen till kårböle kapell och lånade kapellklockan som han bar på ryggen upp på berget ovanför vallen.Klockan hängdes på en stång mellan 2 träd för ringning då man trodde att skojäntan blivit trolltagen.Skallgångskedjorna kammade igenom  berget 2 gånger utan resultat men den tredje gången under intensiv ringning hittades skojäntan uppe på en sten men hon var död. Genom den intensiva ringningen var man säker på att trollen mist sin makt och med våldsam kraft slungat henne upp ur berget så ryggraden gått av. Hon var alldeles "lemmalös" där hon låg på steen.Efter denna händelsen ska vallen ha fått amnet Sorga, berget namnet Sorgaberget och sjön Sorgasjön ( skålvallsjön) och ån mellan sjön och älven Sorgebäcken, nuvarande sorgaån.

 

Vägbeskrivning:

Från Färila ca 22 km. Följ skyltar mot Föne. Åk till avtagsvägen mot Laforsen och kör mot Laforsen. Strax efter vägskälet till Hedsta är det en träskylt på vägens högra sida som visar vart galgbacken låg.

 

 

I November 1929 flyttade min pappas mormor och morfar hit med 6 barn samt ett barnbarn.

pappas morfar skogsarbetaren Nils Erik Nilsson  f 1872 dog bara 5 månader efter inflytten och hustrun Teresia f 1882 i Arvidsjaur stannade kvar i torpet med baren,kor och en häst.

Min farmor Elin hade en dotter Maria f 1926 när min farfar Olle Rådlund började uppvakta henne i Sorga.

                                               

sorga