Den förste Rådlund i vår släkt

Jag ville veta vem som hette RÅDLUND först i släkten och enl min egen far så kom hans farfars far från Ransäter i Värmland och han hette Rådlund.
Jag dök ner i kyrkböckerna och hittade honom.

Anders Pettersson föddes 2 Februari 1855 Värmland Ransäters socken närmare bestämt i Mossängen.Han kom att bli den sista i barnaskaran till torparparet Petter Jansson och Lena Larsdotter som vid det här laget var 49 resp 41 år.

I November 1857 flyttade familjen som bestod av två vuxna samt 5 barn till Norra Råda i Värmland, till Mjönäs och där växte Anders upp.

1876 dör fadern i rosfeber och syskonen flyttar hemifrån allteftersom.
Vid det här laget står det i husförhören att Anders ”kallar sig Rådlund”
Antagligen tog han namnet efter den socken han vuxit upp i.

Anders var knappt läskunnig och inte särskilt bevandrad i kristendomskunskap och 1879 lämnar han torpet där han växt upp för att flytta till Hälsingland. Kvar i torpet bor hans sjukliga mor Lena samt brodern Lars.

Anders Pettersson Rådlund som han nu heter kommer till Färila socken i September och i November samma år gifter han sig med pigan ” Brandt” Anna Lönn som för tillfället jobbar i Veckebo.

Kanhända hade Anders och Anna träffats tidigare någonstans med tanke på det snabba bröllopet och i Augusti 1880 föds sonen Andereas.

Anna hade samma år som hon gifte sig med Anders fått en oäkta son ,Per Herman som vid tre veckors ålder dog i kramp. Inte heller denna gång var lyckan långvarig för 1881 dör även Andereas knappt 6 månader ,även han i kramp.

Anders sjuknar senare in i lungsot och avlider 19 November 1881.

Nu är Anna änka och barnlös men 24 maj 1884 föder hon den oäkta sonen Erik som hon ger efternamnet Rådlund efter sin avlidne make.Anna gifter aldrig om sig och får inga fler barn efter Erik.

Så nu är Erik den förste i släkten som hette Rådlund men vem var far till honom då?
I kyrkböckerna får man inget svar men om det var allmänt känt eller finns på pränt någon annanstanns vet jag inte men i boken Yxebodhaboken, skriven av Påhl Pehrsson Ygsbo så pekas flottningsförmannen Pehr Ström ut.Här följer det lite axplock ur den boken:

Pehr ström f 1855 var välkänd och det gick många historier om honom i Färila och han var själv en duktig berättare.Pehr ansågs av en del vara väldigt lat som den gången då man arbetade i lag eftersom man behövde två personer till att såga med stocksåg-en person i vardera ändan. Påhl Jons Mauritz körde häst på samma ställe där förman Ström och Lok-Erik Edlund jobbade tillsammans vid en såg.Det var mycket kallt den dagen och på ena sidan stod Ström iklädd schal och storrock och tittade på hästekipaget, på andra sidan stod Lok-Erik i tunn skjorta och svettades så det ångade.

En gång under flottningen ramlade Ström i älven och då var det många fruntimmer som sprang och letade efter honom,han berättade att han såg deras lår och ändar från platsen han klamrat sig fast vid, men till slut gav han upp och begav sig hem för att byta kläder.På äldre dagar berättade Ström att han brukade få ont i låren och då var det bra att ha någon som kunde massera och då skickade han efter ”Brandt” Anna Lönn.En gång bad han Anna massera mera framåt låren men då tyckte Anna att han gick för långt och gick hem till sig igen.

Pehr Ström var också den förste som fick telefon i Ygsbo. Från början svarade han alltid själv när det ringde men efter flera samtal från flottningschefen i Ljusdal blir denne fundersam när Pehr alltid svarar själv istället för att vara efter älven och arbeta.Efter det var det alltid Pehrs hustru Ingeborg som svarade och berättade för chefen att ”Ström är efter älva o jobbar o kommer inte hem förrän till kvällen”Detta var ej riktigt sant för Ström låg hemma på köksgolvet med kläder och strumpor på och värmde fötterna mot spismuren.

Enligt boken så erkände han sig vara fader till Erik Rådlund samt en annan flicka som föddes i Yg men hon dog i 5-års åldern.Han fick flera barn med sin hustru också.Pehr gick bort 1935 av ålderdom och Anna Rådlund Lönn dog i lunginflammation 1933 på Hudiksvalls lasarett.

Lika många otroliga historier som det fanns om Pehr Ström fanns det också om Erik Rådlund så honom kommer jag att berätta mer om.

 

Källor: Intervjuer.kyrkböcker,boken yxebodha