EMIGRATIONEN

Emigrationen kallas ibland för den största händelsen i modern tid.

Åren 1850-1930 emigrerade över 1 miljon människor från Sverige.

Vid sekelskiftet bodde var femte " svensk " i Amerika.

Utvandringen var inget unikt för Sverige eller Europa för den delen.

Människor från de flesta områden övergav sina hemländer  för att söka en bättre framtid i en annan världsdel.

Sammanlagt deltog 60 miljoner i denna utvandring från Europa och 40 miljoner hamnade i America eller Kanada.

Anledningen till denna folkvandring beror bla på befolkningstillväxten efter 1800. 

Att befolkningen ökade så drastiskt i Sverige berodde mest på "freden,vaccinen och potäterna"

Efter freden 1809 deltog inte Sverige i nåt krig,det skedde stora medicinska framsteg och potatisodlingen fick sitt genombrott.

Arbeten inom ex jordbruket räckte inte åt alla och Amerika var i behov av arbetskraft i jordbruk,industrier och gruvor.

Från 1840 blev det lättare att utvandra för svenskarna då borgensskyldighet avskaffades.Tidigare fick alltså svensken ställa borgen för sig att återvända till hemlandet igen.

Under senare delen av 1800-talet gick även resorna med båt snabbare och var mindre riskfyllda samt järnvägsbyggandet expanderade så det blev lättare att ta sig till utresehamnarna.Ångbåtstrafiken konkurerade och priserna på biljetter sjönk.

Även sedan idustrialismen hade börjat ge ökade utkomstmöjligheter var fattigdommen ett problem som Sverige inte kunde bemästra.De små jordbruken kunde inte försörja de stora barnkullarna vilket fjorde att många lockades av Amerikas möjligheter.Fattigdom och arbetslöshet var en stor anledning till att folk tog steget att lämna sitt fäderneland.Många välbärgade i Sverige tog gärna till den moraliska  pekpinnen mot de fattiga och menade att deras situation berodde på liderlighet och lättja.Finns foton från 1870-talets Sverige på barn som tvingades arbetan  10-12 timmar om dagen iklädda lumpor och stövlar stoppade med halm. Även porträtt av hårt slitna människor i backstugesittar miljö.

Man kan dela in emigrationen i 2 perioder.Gränsen går vid 1860-talets slut då den tidiga emigrationen övergår i massemigration.Under den tidiga emigrationen utvandrade en och annan högreståndsperson,hantverkare eller bokhållare  redan på 1830-talet.På 1840-talet emigrerade hela familjer där fadern betäcknades som "bonde" eller "hemmansägare" .Det var dom mer välbärgade som reste först.De som har ekonomisk möjlighet att köpa en biljett. Under 1850 talet är det mest jordbrukarfamiljer,hantverkare och tjänstefolk som emigrerar.

den tidiga emigrationen kännetäcknades som en grupputvandring med religös och politisk bakgrund. Dessa grupper var samlade kring olika ledarpersonligheter eller hade en gemensam lokal anknytning.Ett exempel på detta är Erik Jansson som i mitten av 1840-talet bildade en religös sekt i Hälsingland som kallades Erik-Jansarna vilka utvandrade pga religös förföljelse i Sverige och bildade kolonin Bishop Hill. Erik själv flydde även från ett fängelsestraff, vi kanske återkommer till denna sekt en annan gång.

Den senare emigrationen dvs massemigrationen 1868-1914 där var det ekonomiska och sociala faktorer som drev på .Under 1860-talet var skördarna svaga för att vara katastrofala 1866-1868 då folket tvingades gripa till nödbrödet och tiggarstaven.1867-69 drev hungern 60 000 svenskar ut ur Sverige.

Jag kommer att berätta mer om emigrationen vid ett annat tillfälle och hur en del människor hadde det i svältens Sverige och hur det blev " over there".

De flesta av oss har såklart emigranter i släkten och jag kommer också att försöka spåra några av "mina" emigranter och berätta om dem.

So long

LÄNKTIPS